Отборите на Левски и Царско село не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 1:1 в здрав двубой от 4-ия кръг от плейофната фаза на 30-ия кръг в efbet Лига. Андерсон Кордейро откри със страхотно изпълнение в 63-ата, а Борислав Цонев изравни от дузпа в 73-ата минута. 

Антон Узунов
38 снимки

И двата отбора изиграха драматичен мач, в който победата можеше и да отиде и в двете посоки. През първото полувреме "сините" имаха повечето шансове, но до попадение не се стигна. През втората част срещата премина в друго темпо, като атаките следваха една след друга. Главният съдия пък имаше някои по-спорни отсъждания, като имаше основание да даде по една дузпа за двата отбора, а също така спести и червен картон за играч на "царете".

Гостите първи успяха да реализират и то по чудесен начин, но домакините отговориха бързо и изравниха от дузпа. След това обаче Царско село пое сериозно инициативата и само добрите намеси на вратаря Микулич спасиха "сините" от това отново да останат назад в резултата. В края на двубоя и Левски имаше чудесен шанс да стигне до успеха, но и стражът на гостите Пласид показа отличен рефлекс.

След това равенство Левски остава на четири точки (38) от Черно море (42) в битката за седмото място, като до края на сезона остават само два двубоя. "Сините" приемат Ботев Пловдив и гостуват именно на "моряците" в пряк сблъсък. Царско село, от своя страна, е с точка по-малко от Левски - 37 и до края на плейофите приема Черно море и гостува на "канарчетата".  

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / РЕЗУЛТАТИ / ПРОГРАМА


Левски стартира по-уверено двубоя и още преди да са изтекли и 60 секунди от срещата тимът получи право да изпълни ъглов удар. Топката бе изчистена след изпълнението, а след това Патрик-Габриел Галчев шутира от дистанция, но неточно.

Първата по-опасна ситуация дойде в 13-ата минута, когато топката бе центрирана отляво в наказателното поле от Здравко Димитров, където Драган Михайлович я овладя, справи се с Лъчезар Балтанов и шутира, но Джони Пласид спаси.  

След първоначалния натиск на домакините, играчите на Царско село се поуспокоиха и погледнаха по-смело към вратата на своя съперник.

В 24-ата минута дойде и най-опасната ситуация до момента в срещата. "Царете" организираха добра контра, като Димитър Костадинов комбинира със Стефан Христов отдясно. Нападателят преодоля Мартин Райнов и Патрик-Габриел Галчев, а след това стреля с левия към далечния ъгъл на Звонимир Микулич, но топката се отби от напречната греда.

Малко след половин час игра неточен изстрел отправи Димитър Костадинов от дистанция.

Най-чистият шанс за Левски дойде в 34-ата минута. Галчев центрира от левия фланг в наказателното поле, където Билал Бари се измъкна от защитата на гостите и нанесе удар с  глава, но от няколко метра прати топката над вратата.

Три минути по-късно Бари се пребори за топката и намери Михайлович. Швейцарецът напредна и пусна към оставения непокрит отляво в наказателното поле Здравко Димитров и нанесе изстрел, но прекалено високо.

В 41-ата минута и „сините“ удариха гредата. Димитров проби отляво и видя непокрития Андриан Краев, който нанесе мощен удар от границата на наказателното поле, но топката се отби от напречната греда на вратата на Пласид.

На почивката се наложи да бъде извършена принудителна смяна в тима на гостите. Емануил Манев замени Димитър Костадинов, който извади рамото си в края на първата част.

Пет минути след началото на второто полувреме Димитров центрира в наказателното поле от корнер, където Живко Атанасов скочи и стреля с глава, но в ръцете на Пласид, който спаси.

Между 52-ата и 54-ата минута имаше по една ситуация в двете наказатлени полета, които обаче главният съдия подмина. Първо, Стефан Христов имаше претенции за дузпа заради игра с ръка на Живко Атанасов в наказателното му поле, но главният съдия отсъди само корнер. Две минути след това Здравко Димитров падна в наказателното поле на гостите след сблъсък с Попадийн, но арбитърът отново даде знак играта да продължи.

В 58-ата минута дойде и поредната спорна ситуация в срещата. Играчите на Левски поискаха съдията да даде втори жълт картон за Попадийн за грубо нарушение срещу Димитров, но арбитърът отказа да изгони играча на гостите.

Гостите първи откриха резултата. Това се случи в 63-ата минута, когато Андерсон Кордейро се разписа по чудесен начин. Бразилският футболист получи топката отдясно пред наказателното поле от Дилан Мертенс, нагласи си я добре и с прекрасен удар прати кълбото неспасяемо в горния десен ъгъл на Микулич.

В 67-ата минута Емануил Манев шутира, но без проблеми за Микулич този път.

Само минути по-късно Левски имаше чудесен шанс да изравни. Борислав Цонев центрира отдясно в наказателното поле, където на далечната греда Михайлович стреля силно от малък ъгъл, но Пласид спаси с крак.

"Сините" стигнаха до изравняването в 73-ата минута, когато получиха право да изпълнят дузпа. Джони Пласид спаси удар на Борислав Цонев, но след това препъна Мартин Петков. Зад топката застана Боби Цонев и бе точен от бялата точка за 1:1.

В 74-ата минута Мартин Петков бе оставен сам отляво в наказателното поле и отправи опасен изстрел, но този път Пласид спаси.

В следващите минути обаче Царско село пропусна няколко отлични шанса, с които можеше отново да поведе в резултата. С редица важни спасявания се отчете и вратарят Звонимир Микулич. 

В 74-ата минута Дилан Мертенс отправи опасен удар в наказателното поле, но хърватският страж спаси в корнер. Минута след това, след изпълнение на корнер, се получи разбъркване в наказателното поле. Бандаловски отправи силен удар от няколко метра, но Микулич реагира и изби. В 78-ата минута пък топката стигна до Стефан Христов, който от 5-6 метра отправи удар, но отново хърватският страж на "сините" спаси. 

В следващите минути Левски опита да натисне, но така и не успяваше да застраши сериозно Пласид. 

В четвъртата минута добавено време обаче "сините" бяха много близо да си тръгнат с победата. Топката бе центрирана в наказателното поле, настана суматоха, а Ради Цонев бе най-съобразителен и шутира от въздуха, като топката се насочи точно под гредата, но стражът на гостите изби в корнер. 

Така приключи и срещата при резултат 1:1.


FT | ЛЕВСКИ - ЦАРСКО СЕЛО 1:1

0:1 Андерсон Кордейро 63'

1:1 Борислав Цонев (дузпа) 73'

Жълти картони: Христо Попадийн (Царско село) 7'; Драган Михайлович (Левски) 11'; Лъчезар Балтанов (Царско село) 32', Андерсон Кордейро (Царско село) 43'

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Звонимир Микулич – 22. Патрик-Габриел Галчев, 20. Начо Монсалве, 3. Живко Атанасов, 6. Ивайло Найденов - 4. Мартин Райнов (к), 91. Драган Михайлович - 79. Мартин Петков, 19. Билал Бари, 11. Здравко Димитров - 89. Андриан Краев

Старши треньор: Живко Миланов

ЦАРСКО СЕЛО (4-2-3-1): 30. Джони Пласид – 98. Луи Нганиони, 93. Иван Бандаловски, 3. Мартин Кавдански (к), 14. Христо Попадийн - 6. Антонио Георгиев, 10. Лъчезар Балтанов - 11. Андерсон Кордейро, 20. Димитър Костадинов, 25. Дилан Мертенс - 9. Стефан Христов 

Старши треньор: Антони Здравков


Главен съдия: Ивелин Занев, град Русе

Стадион: "Виваком Арена Георги Аспарухов", град София