Президентът на Царско село Иво Андреевски даде интервю пред клубния сайт, в което обобщи сезона на отбора. Той говори по актуални теми, засягащи клуба и българския футбол. Освен това Андреевски подчерта, че тимът ще вдигне летвата през новия сезон и ще се цели още по-високо в крайното класиране.

- Доволни ли сте в клуба от постигнатото, от крайното класиране? 

- Изпращаме един сравнително добър сезон за Царско село. Най-важното е, че успяхме да се утвърдим в елита в българския футбол. Ние сме все още млад, нов клуб на футболната карта, засега единствено искаме да продължим да сме сред най-добрите, да се съобразяват с нас. Резултатите задоволяват собственика, както и ръководството. Съжаляваме, ако сме объркали нечии сметки, но това е положението - Царско село вече е фактор в елита. Смятаме да продължаваме напред и по-същия начин.

- Започнахте сезона с Любо Пенев начело на тима. Един хипотетичен въпрос - на кое място бихте завършили, ако той бе останал до края на сезона?

- Вече многократно съм споменавал, че имахме уговорка, ако по-голям клуб пожелае да вземе Пенев, да не го спираме. За нас по-важното е, че основата, която той постави, е видна, тя е голям плюс за клуба. Той внесе голяма доза професионализъм с работата си, научихме доста неща от него. Не мога да прогнозирам, ако беше останал дали бихме играли бараж например. В крайна сметка играчите са едни и същи, колкото и да е важна ролята на треньора, но играчите са тези, от които всичко зависи. И те постигнаха това, което в крайна сметка се случи.

- Може ли да се приеме, че случихте със заместник в лицето на Тони Здравков?

- Категорично! Изключително удачен избор, идеално пасна на отбора. Дори в началото му дадохме да разбере, че има нужния картбланш, време за сработване, за да тръгнат неговите идеи, да се получават. При Здравков започнахме да печелим от самото начало. Приятно се изненадахме от добрите резултати. Повече от това няма какво да желаем.

- Все пак в един момент имаше шанс за Царско село да се пребори за бараж за евротурнирите. Не съжалявате ли за пропуснатия шанс?

- Наистина имахме реалните шансове да се преборим за 7-о място, но някои контузии, както и наказания, повлияха на представянето ни. Наклониха везните към отбора на Черно море. Малко не ни достигна, за кратко съжалявахме, че не се получи. След това реално оценихме нещата и преценихме, че все още не сме готови за подобен скок в нашето развитие. Вървим в правилната посока, но искаме това да се случва бавно. Бавно, но сигурно и неотстъпчиво. Да вървим само и единствено напред и нагоре!

- В края на първенството в групата на Царско село се получиха мачове без отношение към крайното класиране - това проблем на самия формат ли е?

- Така е, получи се вакуум, трябваше да се изиграят 1-2 безпредметни мача. Не казвам без значение, защото това във футбола е невъзможно. Някои дори ни обвиниха, че в края срещу Черно море и Ботев не включихме всичките си титулярни играчи в групата, но преценихме, че за нас е по-добре те да получат по-дълга почивка. Имаме пълното право на това, не само у нас се случват тези неща. Колкото до формата - нека да оставим това да го решат компетентните хора в БФС. Но и при другия формат, този за когото се говори, че би могъл да се върне, с 16 отбора, пак в края може да се изиграят протоколни мачове. Трябва да се обмисли много внимателно - да се чуе мнението на всички клубове по този въпрос, да има дискусия, да не се вземат задкулисни решения. В крайна сметка футболът е за хората, за публиката. Няма ли заряд - не става. Трябва да се прецени и наложи най-добрият формат, този, който ще предложи интрига във всеки един мач. Това е много полезно и за самите отбори.

- Стартирахте ли лятната селекция?

- Напълно естествено е, към много от играчите ни да има интерес, да има оферти от други клубове. В Царско село всеки има перфектната възможност да израсне, да се развие като футболист, като индивидуалност. И вече да търсят ново поприще. Ще продадем двама-трима, ще се разделим с други. Смятам обаче рано да приключим със селекцията. Този месец е решаващ, до дни ще имаме яснота за много входящи и изходящи трансфери. Водим преговори както с български, така и с млади чужденстранни футболисти.

- Актуална е ситуацията в Левски, в тази връзка - трудно ли се печели от футбол?

- От финансова гледна точка Царско село като клуб стои изключително стабилно. Изцяло издръжката е поета от Стойне Манолов, параметрите се определят от него - те са ясни, прозрачни. Ние като ръководство трябва да успеем да се справим с този бюджет, и смятам че успяваме. Нямаме катаклизми, нямаме забавяне на заплати. Всичко се получава на време в срок. Макар и малък клуб, стоим и се разполагаме според възможностите. Според чергата си. Това което се стремим ние, за да улесним собственика, е да развиваме по-млади футболисти, независимо българи или чужденци и това да стане основно перо. Привличаме, развиваме, налагаме и евентуално продаваме. Футболът е бизнес. Няма как парите да вървят само в една посока, трябва да има възвръщаемост. Иначе няма смисъл. Едно безсмислено изливане на средства. Сега и аз чувам за Левски - нови спонсори, благодетели, собственик - няма лошо, дай Боже. Дано се случи това, което се говори.

- Предстоят изборни времена в БФС - зад кого ще застане Царско село?

- Нашият клуб ще застане зад платформа, зад програма - не толкова зад имена, кандидати. Ситуацията  е такава, че ако не се вземат някакви решения, развитието на играта у нас ще бъде в застой. Ние каквото можем - даваме, нашият скромен принос към развитието на футбола в България е видим. Но вече оттук насетне зависи много от хората, които ще продължат да управляват. Ще разгледаме внимателно всяка програма и концепция, за да може да не стоим в посредствеността. Най-тъжен е отливът на хората, на феновете от трибуните. В сряда, по време на последния кръг, на 3 стадиона общо имаше не повече от 2-3000 зрители! Трябва мачовете да са по-привлекателни. Да има заряд. Инвестиции и правилни управници - и в БФС, и в клубовете. Иначе не ни чака нищо добро, трябват кадърни хора.

- Каква е амбицията за следващия сезон?

- Да вдигнем летвата, ще гоним още по-престижно представяне!