Отборът на Ботев Враца успя да запази със сигурност елитния си статут в родната efbet Лига. Това стана след успех с 3:0 като гост на Царско село и след съдействието на стража на „царете” Джони Пласид. Хаитянинът допусна две кошмарни грешки при два от головете, за да може врачани да вземат ценния успех в София. По този начин отборът на Любослав Пенев ще бъде важен фактор да определи кои два отбора от efbet Лига ще се изправят срещу Септември и Монтана в баражите за оцеляване в елита. "Царете" ще гостуват на Дунав Русе на 13-и юли и победителят от този мач ще играе срещу Монтана, а загубилият срещу Септември.

Антон Узунов
30 снимки

През първото полувреме на срещата двата тима не предоставиха кой знае колко интересни ситуации пред двете врати. Темпото в София бе доста бавно, но и това донякъде бе логично, след като термометрите показваха 32 градуса по Целзий през първите 45 минути.

В 37-ата минута на срещата Уесли Ната стреля опасно от пряк свободен удар, ала топката профуча край десния страничен стълб на Костов. В последната минута от редовното време на първата част домакините създадоха добро нападение отдясно чрез Бахамбула. Той центрира към Минчев. Той стреля с глава, но не намери очертанията на вратата на Костов.

Само първият в групата ще се спаси, докато останалите два тима отиват на плейофи срещу Септември София и Монтана от Втора лига. Това предвещава един напрегнат сблъсък, като и двата отбора ще се пазят от грешки, които може да се окажат фатални. Със старта на втората част домакините направиха две положения. Първо в 47-ата центриране отляво на Симеон Мечев бе отиграно от Георги Минчев. Все пак последва спасяване на Красимир Костов. Секунди по-късно пък Уесли Ната стреля опасно с левия крак от границата на наказателното поле, но топката отлетя аут.

В 55-ата минута Ангел Лясков центрира отляво по земя към Домовчийски. Той стреля мигновено с левия крак, но слабо и Пласид улови. Шест по-късно гостите откриха резултата. Петър Атанасов откри резултата в мача четвърт час, след като се появи на терена. Звездата на гостите получи топката на границата на наказателното поле на Царско село и стреля с десния крак. Джони Пласид не успя да се намеси добре и допусна кълбото във вратата си.

Шест по-късно пък Петър Атанасов наказа много груба грешка на Джони Пласид и удвои. Реян Даскалов върна топка към стража на домакините. Топката мина под крака на тъмнокожия страж, а Атанасов подгони съперника докрая и засече топката в опразнената му врата.

В 74-ата минута фантастичен гол на Чавдар Ивайлов. Той пое топката в половината на Царско село и отправи страхотен шут с левия крак. Джони Пласид отново бе излезнал неразчетено напред, а топката влетя блестящо във вратата му.

В 87-ата минута Георги Минчев получи топката отдясно в наказателното поле и стреля от воле, но кълбото се отби в страничния стълб на Красимир Костов. В добавеното време, дадено от Драгомир Драганов, Красимир Костов направи двойно спасяване срещу Георги Минчев. Нападателят първо стреля с глава, а стражът отби, последва удар с левия крак, но нова намеса на Костов осуети гол във вратата му. Това бе и последният по-любопитен щрих от срещата, като Ботев Враца се спаси в елита на България и за новия сезон.

Това бе и посел

Царско село - Ботев Враца 0:3

0:1 Петър Атанасов (61)

0:2 Петър Атанасов (67)

0:3 Чавдар Ивайлов (74)

Стартовите състави:

Стадион: Царско село, София

Съдия: Драгомир Драганов

Царско село: Джони Пласид – Хулио Лопес, Леонардо Фиораванти, Реян Даскалов, Симеон Мечев, Румен Гьонов, Андерсон Кордейро, Уесли Ната, Дилан Бахамбула, Мирослав Будинов, Георги Минчев

Ботев Враца: Красимир Костов – Петко Ганев, Илия Миланов, Венцислав Керчев, Атанас Зехиров, Ангел Лясков, Христо Златински, Доминик Янков, Чавдар Ивайлов, Том, Валери Домовчийски